Royal Borough of Greenwich
Redevelopment

Royal Borough of Greenwich
Redevelopment

Client Brief

As a private developer working across the South East of London with historic links to the Royal Borough of Greenwich, our client had knowledge of the site and had a vision to assist redevelopment of the parade consisting of mixed retail and residential use. The requirement for more residential property in the area, in particular with the incoming cross rail connections, and ongoing re-generation meant that the property ideally suited both retail and residential conversion.

The Property

The site comprised of a 1950’s infill building abutting four storey parade either side with a lower, ground and first floor with rear courtyard. To maximise the use of the site the development would extend both backwards and upwards to make use of all available space within a confined site. In conjunction with the Royal Greenwich Borough Planning Department the façade of the development has been designed to fit seamlessly into the street scene, removing the historic 1950’s elevation and creating a modern but traditional elevation that feels natural between the neighbouring buildings.

The client wanted to make the best use of all available space within the site and therefore it made sense to utilise the ground floor, courtyard and spacious basement for retail purposes creating a self-contained unit. The upper floors could then be used to create much needed residential accommodation and, in keeping with the design of the surrounding buildings, the design allowed the development of five well-proportioned 1 and 2 bedroom apartments.

The site offered no rear or side access and therefore with such tight constraints the client was aware that negotiations with neighbouring properties and party wall awards would form an important part of the process.

The DMP Solution

The original planning permission allowed the development of four apartments over two upper floors of the property but in an effort to maximise the potential of the building and maximise returns for the client DMP re-applied with a new design of the site and obtained planning for a further fifth flat within a newly constructed third floor. Whilst this added development extended the project time-frame the end result proved it was the correct decision to make.

Having built up a long-standing relationship with Royal Greenwich Borough Council, DMP were able to discuss in length the options for a difficult site and were able to progress to completion with a scheme that maximised potential.

DMP’s, in-house, architectural technicians created a complete re-design of the existing building and created 2 phases which allowed the contractor to begin developing the first four apartments prior to the planning application being granted for the fifth apartment.

DMP closely managed the project carrying out weekly site inspections with the contractor and client whilst liaising with the clients own Party Wall Surveyor and Sustainable Homes Consultant.

Deliverables

Would you like to discuss a project?

01892 534455
dmp@dmp-llp.co.uk